روتامتر که آن را فلومتر روتامتر نیز می نامند، از جمله ابزارهایی است که تاثیر بالایی در انتخاب طراحی فرآیند و نحوه اجرای آن دارد. در واقع این ابزار مشخص می‌کند که چه حجمی از سیال و با چه سرعتی وارد تاسیسات و بخش های مختلف یک پروژه می‌شود و تاثیر آن به چه صورت است. در واقع روتامتر یک نوع فلومتر یا دبی سنج محسوب می شود که متال تیوب روتامتر Metal tube rotameter نیز نامیده می شود. این ابزار ها به عنوان ابزارهای مکانیکی استفاده می شوند که نحوه اندازه گیری دبی جریان در آنها به شکلی خاص و منحصر به فرد صورت می گیرد. از آنجایی که روتامترها انواع مختلفی دارند و شرایط استفاده از هر کدام از آنها متفاوت است، در این مطلب به طور ویژه به بررسی آنها خواهیم پرداخت و سعی می‌کنیم به کلیه سوالات و ابهامات مربوط به آنها به طور کامل و دقیق پاسخ دهیم. شرکت ابزار سنجش آریا نماینده فروش روتامتر برندهای مدکو، یوکوگاوا، کرونه، تی جی وان (TG1)، دوایر و دیگر برندها در تهران و شهرستان ها می باشد. برای خرید روتامتر و یا دریافت کاتالوگ و لیست قیمت روتامتر با کارشناسان ما در شرکت ابزار سنجش آریا تماس بگیرید.

روتامتر چیست؟

روتامتر (Rotameter) یک دستگاه صنعتی برای اندازه گیری سرعت جریان سیالات مختلف مانند گاز و مایع است. این ابزار از یک لوله بزرگ و یک شناور تشکیل شده است. شناور نسبت به تغییرات سرعت جریان سیال پاسخ می‌دهد و پاسخ های آن خطی هستند. زمانی که یک سیال در حال عبور در تاسیسات است، اندازه گیری دبی جریان برای بررسی شرایط فرآیند و پروژه اهمیت ویژه‌ای دارد.

نحوه استفاده از روتامتر به این صورت است که دارای یک قسمت ورودی و یک قسمت خروجی است. این دو قسمت به سیستم لوله کشی متصل شده و جریان سیال از داخل روتامتر عبور داده می شود. وزن مخصوص شناور از وزن مخصوص سیال بالاتر است. بنابراین در ابتدا شناور در قسمت پایین لوله مخروطی شکل قرار می گیرد. زمانی که شدت جریان افزایش می یابد، فشار به وجود آمده باعث بالا رفتن شناور در داخل بدنه مخروطی شکل شده و نتیجه صعود آن به عنوان یک عدد گزارش می شود. در روتامترهای شیشه ای عدد نشان داده شده توسط شناور به عنوان دبی جریان گزارش می شود. اما در روتامترهای فلزی شناور دیده نمی شود و برای خواندن شدت جریان سیال، تبدیل الکترومغناطیسی انجام می شود و ارتفاع مورد نظر به صورت یک عدد دیجیتالی گزارش می شود. در هر دو روش عدد به دست آمده یکسان هستند و تنها مکانیسم رسیدن به این اعداد با یکدیگر تفاوت دارند. روتامتر انواع مختلفی دارد که پرکاربرد ترین آنها روتامترهای زیر است:

اصول اولیه حاکم بر کار  فلومتر روتامتر

همانطور که در تعریف روتامتر ذکر شد، این ابزار دبی جریان سیال را با کمک یک شناور اندازه گیری می کند. در واقع شناور استفاده شده در این ابزارها وزن مخصوص بالاتری نسبت به دانسیته سیال عبوری دارد. زمانی که سیال مورد نظر عبور می کند، به مرور زمان فشار افزایش یافته و این افزایش فشار باعث بالا رفتن شناور در سطح مقطع روتامتر می‌شود. روتامترها مخروطی هستند و در قسمت پایین فشار بیشتری به شناور وارد می شود. زمانی که دبی جریان بالاتر می رود، شناور به سمت بالا با سطح مقطع عرضی پهن تر حرکت می کند.

این افزایش و کاهش سطح شناور تا زمانی ادامه می یابد که دبی جریان سیال ثابت شده و دیگر تغییری در موقعیت مکانی آن به وجود نیاید. در این حالت فرد می‌تواند از کنار به دستگاه روتامتر نگاه کرده و عدد مربوط به دبی جریان را مطالعه کند. برای کسانی که در مورد عدد درج شده بر روی بدنه ابزار دچار ابهام هستند، این عدد ها به کمک معادله زیر به دست می آیند. در این معادله C ضریب تجربی، Ar سطح بین گوی و بدنه مخروطی، Vf حجم گوی، ρf جرم حجمی گوی، ρ جرم حجمی سیال و Af سطح پیشانی گوی (سطحی که از نمای بالا دیده می‌شود) هستند. بنابراین فرد به راحتی می تواند دبی جریان هر کدام از سیال ها را به کمک آن اندازه گیری کند. نکته نگران کننده‌ای که در اینجا وجود دارد این است که عدد گزارش شده تا حدود زیادی تحت تاثیر جرم حجمی سیال و در واقع نوع سیال قرار دارد. این یکی از بزرگترین ایرادات روتامترها در اندازه گیری دبی سیال است که لازم است فرد از سیال و جرم حجمی آن اطلاع کامل داشته باشد.

کاربردهای روتامتر

به طور کلی روتامترها در سیستمهایی استفاده می‌شوند که در آنها مایع یا گاز از طریق لوله انتقال داده می شود. به عنوان مثال ممکن است این ابزار در خطوط لوله نفت یک پالایشگاه استفاده شود و از آن برای اندازه گیری سرعت جریان نفت از یک محل به محل دیگر استفاده شود. جالب است بدانید که برخی از این ابزارها به صورت قابل حمل هستند و می‌توان از آنها برای اندازه گیری دبی جریان بزرگ همانند عبور آب از رودخانه ها و یا عبور جو و هوا استفاده کرد. بنابراین می توان ادعا کرد که کاربردهای روتامتر بسیار متنوع هستند و تا حدود زیادی تحت تاثیر انتخاب ما قرار دارد. در واقع گزینه ای که ما برای یک پالایشگاه انتخاب می کنیم کامل با گزینه ما در کاربرد های دیگر متفاوت است. از روتامترها به عنوان ابزار سنجش دبی جریان در تصفیه خانه ها و در سیستم های پمپاژ آب هم استفاده می شود.

در حال نمایش 3 نتیجه