سنسور دما pt100 یا سنسور RTD به عنوان یکی از محبوب‌ترین و پرکاربردترین سنسورهای دمایی در سطح دنیا شناخته می‌شود که مکانیزم عملکرد آنها بر مبنای تغییر مقاومت طراحی شده است. این سنسورها تقریباً عملکردی همانند ترموکوپل دارند و به همین دلیل ممکن است برخی از وب سایت‌ها به اشتباه از آنها به عنوان ترموکوپل یاد کرده باشد. اما اساس کار سنسورهای RTD نسبت به ترموکوپل‌ها تفاوت زیادی دارد و از روش متفاوتی برای اندازه گیری تغییر دما استفاده می‌کند. کسانی که به فکر خرید ترانسمیتر دما pt100 هستند و می‌خواهند از این سنسور در صنایع مختلف استفاده کنند، در ادامه با ما همراه باشند تا معرفی کلی از آنها داشته باشیم و در مورد انواع مختلف آن‌ها صحبت کنیم. شرکت ابزار سنجش آریا نماینده فروش انواع سنسور pt100 در تهران و شهرستان ها می باشد. برای خرید برندهای مختلف پی تی 100 مانند ویکا و روزمونت و یا دریافت کاتالوگ و لیست قیمت pt100 با کارشناسان ما در شرکت ابزار سنجش آریا تماس بگیرید.

سنسور pt100

سنسور pt100 چیست؟

سنسور pt100 به عنوان رایج‌ترین و محبوب‌ترین سنسور در بین سنسورهای RTD محسوب می‌شود و مبنای کلی طراحی آن بر مبنای تغییر مقاومت طراحی شده است. ما در ترموکوپل‌ها گفتیم که تغییر دما باعث ایجاد اختلاف پتانسیل بین دو سیم می‌شود، و این اختلاف پتانسیل توسط یک دستگاه مبدل یا ترانسدیوسر تبدیل به داده‌های دیجیتال می‌شود. اما در مورد سنسورهای پی تی ۱۰۰ تغییر مقاومت بخش داخلی سنسور است که به عنوان مبنایی از تغییر دما در نظر گرفته می‌شود و ما می‌توانیم از این تغییر مقاومت به عنوان تابعی از دما استفاده کنیم. 

نحوه عملکرد سنسور دما pt100

در بخش داخلی سنسور pt100 یک مقاومت به کار گرفته شده که مقاومت آن در برابر تغییر دما تغییر می‌کند. اوّلاً سنسورهای دمای RTD از یک مکانیزم نامگذاری خاص بهره می‌برند. اگر دمای محیط ۰ درجه سانتی گراد باشد، با استفاده از یک اهم متر مقاومت دو سر سنسورها اندازه گیری می‌شود. اگر مقاومت به دست آمده ۱۰۰ اهم باشند، سنسور مورد نظر به عنوان سنسور pt100 نامگذاری می‌شوند و اگر مقاومت به دست آمده 50 اهم باشد به عنوان سنسور pt50 شناخته می‌شود.

مکانیزم عملکرد سنسور pt100 به این صورت است که زمانی که دما افزایش می‌یابد، به تبع آن مقاومت سنسور هم بالا می‌روند و این تغییر مقاومت در یک ترانسدیوسر تبدیل به داده‌های دیجیتالی شده که در نهایت به صورت دما در نمایشگر نشان داده می‌شود. همچنین اگر دما کاهش یابد، به تبع آن مقاومت کاهش یافته و شدت جریان افزایش می‌یابد که باز هم این تغییرات در یک نمایشگر به عنوان تغییرات دما نشان داده می‌شود. به همین دلیل از سنسورهای RTD به عنوان سنسورهای دمایی در پروژه‌های صنعتی بزرگ با محدوده دمایی بالا استفاده می‌شود.

انواع مختلف سنسور Rtd

در حال حاضر نمونه‌های مختلفی از سنسورهای RTD در بازار موجود است که محبوب‌ترین و پرکاربردترین آنها سنسور pt100 است. این سنسورها توانایی پوشش محدوده دمایی متفاوتی دارند که به نوع مختلف آنها بستگی دارد. جالب است بدانید که دسته بندی‌های مختلفی برای این سنسورها در نظر گرفته شده است که شما به عنوان خریدار می‌توانید هر کدام از آنها را انتخاب کنید.

 رایج‌ترین دسته بندی برای سنسور pt100 تقسیم بندی آنها در سه تیپ زیر است:

  • سنسورهای pt۱۰۰ ساده: این سنسورها ساده‌ترین و معمولی‌ترین گزینه‌ها در سطح بازار هستند که محدوده دمایی بین منفی ۲۰۰ تا مثبت ۴۰۰ درجه سانتیگراد را پوشش می‌دهند. 
  • سنسورهای pt۱۰۰ سرامیکی: در ساخت این سنسورها از ماده سرامیک استفاده شده است که مقاومت آنها را بالاتر برده و به همین دلیل از آنها در محدوده دمایی بین منفی ۲۰۰ تا مثبت ۶۰۰ درجه سانتیگراد استفاده می‌شود.
  • سنسورهای pt۱۰۰ غلاف کونیک: این سنسورها انتخاب خوبی برای محدوده دمایی صنعتی هستند که رنج دمایی بین منفی ۲۰۰ تا مثبت ۸۰۰ درجه سانتیگراد را پوشش می‌دهد.

اما اگر بخواهیم این سنسورها را بر مبنای جنس خود سنسور دسته‌بندی کنیم، در سه دسته کلی قرار می‌گیرند که به مواد اولیه به کار رفته در ساخت آن‌ها اشاره دارد. سنسور pt100 سرامیکی، سنسور pt100 شیشه‌ای و سنسور pt 100 میکایی دسته بندی‌هایی هستند که بر مبنای جنس خود سنسور صورت می‌گیرد. از طرف دیگر این سنسورها در دو گروه سرامیکی و قلمی قرار می‌گیرند که نوع سرامیکی آنها از یک نیمه هادی مطابق با استانداردهای بین المللی ساخته شده است. این در حالی است که سنسورهای قلمی دارای یک استوانه‌ای سرامیکی و یک سیم نازک از جنس پلاتین هستند. 

سنسور پی تی ضد آب

 این سنسورها به شکلی طراحی شده‌اند که امکان استفاده از آنها در مکان‌های مرطوب و یا مکان‌هایی که احتمال نفوذ مایعات در آنها وجود دارد فراهم شده است. در این سنسورها هم سیمها و هم اتصالات کاملاً ضد آب بوده و از یک چسب مخصوص برای بستن درزهای مختلف آن‌ها استفاده می‌شود. در حقیقت این دسته از سنسورها هم در برابر نفوذ آب و هم در برابر حرارت بالا مقاومت خوبی از خود نشان می‌دهند.

 سنسور pt100 ضد انفجار

این نوع سنسورها از جنس فلکسی بل هستند و دارای مقاومت نفوذ ناپذیری گازها بوده که امکان استفاده از آن‌ها در پالایشگاه‌ها و سایر مکان‌های مشابه مانند پمپ بنزین‌ها وجود دارد. بنابراین کسانی که از این سنسورها استفاده می‌کنند می‌توانند اطمینان داشته باشند که احتمال بروز انفجار در محل کار آنها به حداقل رسیده و در این زمینه نگرانی خاصی ندارند.

قیمت سنسورهای RTD

 در بندهای قبلی اشاره کردیم که سنسور پیتی 100 یک زیر مجموعه از سنسورهای حرارتی و دمایی RTD هستند. اگر در منابع مختلف به دنبال مدل‌های مختلف و تیپ‌های متفاوت از این سنسورها بگردید، متوجه می‌شوید که شما با طیف وسیعی از این محصولات مواجه هستید که هر کدام از آنها شرایط متفاوتی دارند. به عنوان مثال برخی از این سنسورها ضد انفجار بوده و برخی نیز ضد آب هستند. از طرف دیگر تغییراتی در میزان مقاومت آنها به وجود آمده است که امکان کاربرد سنسور در حوزه‌های مختلف را به وجود می‌آورد. با این تفاسیر ما نمی‌توانیم انتظار یک قیمت واحد و مشخص برای این سنسورها داشته باشیم، اما این امکان فراهم شده که شما با مسئولین شرکت تماس بگیرید تا لیست قیمت سنسور pt100 از طیف‌های مختلف را در اختیار شما قرار دهند. در این مجموعه تلاش کردیم که همه موارد مربوط به سنسور pt100 را پوشش دهیم تا به سؤالات احتمالی شما پاسخ دهیم. اما اگر هنوز به پاسخ سؤالات خود نرسیده‌اید می‌توانید مستقیماً با کارشناسان ما تماس بگیرید تا شما را راهنمایی کنند.