یکی از ابزارهایی که به صورت مستقیم و غیرمستقیم در حوزه‌های مختلف صنعتی کاربرد دارد، سنسور فشار است. سنسور فشار در بازار ایران، ترانسمیتر فشار و ترانسدیوسر فشار نیز نامیده می شود. این حسگر ها می توانند به طور مستقیم فشار سیالات و گازها را در یک محدوده خاص اندازه گیری کنند. اما مهندسین صنایع از نتایج به دست آمده از این سنسورها برای محاسبات غیرمستقیم دیگری مانند محاسبه شدت جریان یا محاسبه سطح هم استفاده می کنند. این نشان می‌دهد که حسگر فشار می تواند کاربرد های بسیار بیشتری نسبت به اندازه گیری فشار داشته باشد.با توجه به نقش پررنگ سنسور فشار در اندازه گیری فشار سیالات و گازها و همچنین استفاده از آنها در نقش‌های متفاوت، در ادامه اطلاعات کاملی در مورد آنها ارائه خواهیم داد. شرکت ابزار سنجش آریا نماینده فروش انواع سنسورهای فشار مانند سنسور فشار یوکوگاوا و سنسور فشار روزمونت در تهران و شهرستان ها می باشد. برای خرید برندهای مختلف پرشر سنسور Pressure Sensor و یا دریافت کاتالوگ و لیست قیمت سنسور فشار با کارشناسان ما در شرکت ابزار سنجش آریا تماس بگیرید.

سنسور فشار چیست؟

سنسور فشار وسیله ای برای اندازه گیری فشار گازها و مایعات و به طور کلی سیالات است. همه ما می دانیم که تعریف فشار به صورت نیروی وارده برای جلوگیری از گسترش و فراریت مایعات است و معمولاً تحت تاثیر نیروی وارد بر سطح قرار دارد. این حسگرها معمولاً به عنوان مبدل عمل می کنند و سیگنال به دست آمده ناشی از فشار تحمیلی به دستگاه است. بنابراین فشار وارده که به صورت آنالوگ و مکانیکی است، توسط حسگر فشار تبدیل به داده های دیجیتالی می شود که در نمایشگر دستگاه نشان داده شده یا به اتاق کنترل فرستاده می شود.

سنسور فشار

نحوه عملکرد سنسورهای فشار

سنسور فشار ممکن است به صورت سوئیچ فشار یا حتی به صورت ترانسمیتر فشار باشد که برای کنترل و نظارت در برنامه‌های متعددی به کار گرفته می‌شوند. از این سنسورها می توان برای اندازه گیری مستقیم فشار استفاده کرد و در کنار آن متغیرهای دیگری مانند شدت جریان مایع یا گاز، سرعت سیال، سطح سیال و ارتفاع آن را به صورت غیر مستقیم اندازه گیری کرد. به همین دلیل سنسورهای فشار با عناوین دیگری مانند ترانسمیتر فشار، مانومتر فشار و موارد دیگری معرفی می شود.

سنسور فشار ممکن است از لحاظ تکنولوژی، طراحی، عملکرد، مناسب بودن برای برخی کاربردهای خاص و همچنین از لحاظ هزینه با مدلهای متفاوتی در بازار حضور داشته باشد. یک برآورد کلی نشان می‌دهد که بیش از ۵۰ فناوری مختلف در تولید این سنسورها به کار گرفته شده و حداقل ۳۰۰ شرکت در سرتاسر دنیا در زمینه تولید حسگرهای فشار فعالیت می‌کنند. این آمار نشان می‌دهد که کاربرد سنسورهای فشار بسیار بیشتر از حد تصور ماست و می‌توان آن را به عنوان یک ابزار مهم و حیاتی در حوزه‌های مختلف صنعت و پالایشگاه معرفی کرد. 

انواع حسگر فشار

سنسور های فشاری را می توان از نظر دامنه فشار آن ها، شرایط عملیاتی و از همه مهمتر نوع فشار اندازه گیری شده، در دسته بندی های مختلفی قرار داد. در واقع این سنسور ها با توجه با اهداف شان، انواع مختلفی دارند و از عناوین متفاوتی برای آنها استفاده می شود. با این وجود ممکن است فناوری استفاده شده در برخی از مدل های آنها یکسان باشد.  سنسور فشار را می‌توان در مدل‌های زیر قرار داد:

  • سنسور فشار مطلق: این سنسورها فشار محیط را نسبت به خلع کامل اندازه گیری می کنند و نتیجه گزارش شده به عنوان فشار مطلق است.
  • سنسور فشار نسبی: این حسگرها فشار کلی را نسبت به فشار اتمسفر اندازه گیری می کنند. دستگاه فشار سنج استفاده شده برای اندازه گیری فشار باد لاستیک خودرو نمونه ای از این دستگاه هاست. در واقع وقتی که فشار اندازه گیری شده توسط این دستگاه صفر باشد، یعنی فشار آن با فشار محیط یکسان است.
  • سنسور فشار خلا: این اصطلاح ممکن است برای برخی از افراد گیج کننده باشد. در واقع این سنسور بیشتر برای اندازه گیری فشار های زیر فشار اتمسفر یا همان فشار منفی به کار گرفته می‌شود. تفاوت اصلی این سنسورها با سنسورهای فشار مطلق در این است که معمولاً برای فشارهای کم و زیر صفر کاربرد دارند.
  • سنسور فشار تفاضلی: این حسگرها تفاوت فشار در دو نقطه متفاوت را اندازه گیری می کند که هر کدام از آنها به یک طرف سنسور وصل می شوند. از این ابزار برای اندازه گیری فاکتورهای مختلفی مانند افت فشار در فیلترهای روغن و فیلتر هوا و همچنین اندازه گیری سطح مایع و میزان جریان استفاده می شود. از نظر فنی، بیشتر سنسورهای موجود در بازار از نوع فشار تفاضلی هستند و در واقع فشار را نسبت به فشار خلا یا نسبت به فشار محیط اندازه گیری می کنند. 

روش های مختلف اندازه گیری فشار

بحث استفاده از سنسور فشار بسیار وسیع و گسترده است و به همین دلیل گنجاندن آن در یک مطلب یا در یک نوشته بسیار طولانی می شود. این حسگرها از روشهای مختلفی برای تبدیل نتایج اندازه گیری به داده های قابل فهم استفاده می کنند. در واقع در این سنسور ها امکان استفاده از روش های مختلفی مانند فشار پیزورزیستیو، روش خازنی، روش الکترومغناطیسی، روش پیزو الکتریک، روشهای اپتیکال یا نوری، روشهای پتانسیومتری و روش تعادل نیرو وجود دارد.

 بنابراین با توجه به شرایطی که وجود دارد و انتظاراتی که از سنسور فشار می رود، می توان یکی از این گزینه ها را به کار گرفت و فشار محیطی را به دست آورد. اگر چه ممکن است هر کدام از این دستگاهها برای یک سیال خاص یا یک صنعت خاص طراحی شده باشند،  نتایج به دست آمده از آن‌ها با یکدیگر تفاوت چندانی ندارد و می‌توان همه داده ها را به عنوان فشار در نظر گرفت. البته نباید این حقیقت را فراموش کرد که ممکن است برخی از آنها از لحاظ دقت و همچنین از لحاظ صحت اندازه گیری فشار با یکدیگر متفاوت باشند.

شرایط خرید سنسور فشار

علاوه بر اینکه تنوع در مدل های مختلف سنسور های فشاری به شرایط سیال و میزان فشار آن بستگی دارد، باید این حقیقت را هم بپذیریم که برخی از آنها برای برخی سیالات خاص مناسب هستند. مثلا اگر ما از روش الکترومغناطیسی استفاده میکنیم، باید نوع سیال با نیروهای مغناطیسی همخوانی داشته باشد و نسبت به آن عکس العمل مناسبی نشان دهد. در مورد سنسور فشار نوری از نور برای اندازه گیری فشار استفاده می شود. عکس العملی که سیال نسبت به نور انجام می دهد و رفتار متقابل آن مشخص می کند که کدام نوع سنسور انتخاب بهتری است.

در نهایت باید این نکته را متذکر شویم که از لحاظ عملکرد و نحوه اندازه گیری فشار، تفاوت چندانی بین ترانسمیتر فشار و سنسور فشار وجود ندارد. اما سنسور ها ابزارهایی هستند که به صورت مستقل عمل نمی کنند و معمولاً در سیستم های جداگانه به کار گرفته می شوند. با این وجود برای اطلاعات بیشتر با ما تماس بگیرید.