گیج دما که با نام های تمپرچر گیج، تمپرشر گیج، دماسنج عقربه ای و ترمومتر آنالوگ نیز نامیده می شود. یکی از ساده‌ ترین ابزارهایی است که همه ما به شکل‌های مختلف کار با آن را تجربه کرده‌ایم و تنها اسم آن ممکن است ما را کمی به اشتباه بیندازد. البته کاربردهای وسیع این ابزار و نقش مهم آن در فرآیندهای مختلف باعث شده است که کمتر کسی با واژه ترمومتر یا همان دماسنج آنالوگ آشنایی نداشته باشد. ترمومتر یکی از ابزارهایی است که ما در ساده‌ترین حالت برای اندازه گیری تب خود یا فرزندمان از آنها استفاده کرده‌ایم و در پیچیده‌ترین حالت هم می‌توان از آن برای فرایندهای سیستمی پیچیده استفاده کرد. در هر صورت همه آنها دستگاه‌هایی هستند که می‌توانند دمای یک جسم یا یک محیط را اندازه گیری کنند. ترمومتر یا گیج دما آنالوگ ابزار خیلی پیچیده و ناآشنایی نیست که بخواهیم از تعاریف مهندسی و سخت برای آن استفاده کنیم.

به همین دلیل سعی می‌کنیم که از تعاریف عامیانه و قابل فهم برای معرفی آن بهره ببریم. از معروف ترین برندهای ترمومتر، می توان به ترمومتر ایندومارت اشاره کرد. شرکت ابزار سنجش آریا نماینده فروش گیج دما برندهای ایندومارت، ویکا و دیگر برندها در تهران و شهرستان ها می باشد. برای خرید ترمومتر آنالوگ، دماسنج عقربه ای و یا دریافت کاتالوگ و لیست قیمت گیج دما آنالوگ یا تمپرچر گیج با کارشناسان ما در شرکت ابزار سنجش آریا تماس بگیرید.

ترمومتر یا گیج دما چیست؟

ترمومتر (Thermometer) یا همان دماسنج آنالوگ یکی دیگر از ابزارهای سنجش مشخصات و ویژگی‌های محیطی است که برای اندازه گیری دمای محیط و یا درجه حرارت یک سیستم خاص از آن استفاده می‌شود. این ابزارها قالب‌های متفاوتی دارند و به شکل‌های مختلفی می‌توانند درجه حرارت را اندازه گیری کنند.  ساده‌ترین نوع دماسنج‌ ها را می‌توان همان دماسنج‌های جیوه‌ای معرفی کرد که معیار اندازه گیری آنها، تغییر حجم جیوه در اثر گرما بود. در واقع دانشمندان برای حالت طبیعی اجسام و مواد مختلف در دمای معمولی حجم خاصی در نظر گرفته‌اند که با توجه به تغییر حجم کم در برابر تغییر دما، می‌توانند دمای محیط یا درجه حرارت هر جسمی را گزارش کند. این به عنوان اصول اولیه استفاده شده در ترمومترهای آنالوگ و دماسنج‌ها به کار گرفته شد که نسل‌های بعدی با شیوه‌های متفاوت‌تری ساخته شدند.

گیج دما آنالوگ

از گیج دما آنالوگ که به آن ترمومتر آنالوگ و یا دماسنج عقربه ای نیز می گویند در پتروشیمی ها بیشتر استفاده می شود. دلیل این امر این است که گیج های آنالوگ برعکس گیج دما دیجیتال از جریان الکتریسیته برای اندازه گیری دما استفاده نمی کند. زیرا جریان برق در شرکت های پتروشیمی ممکن است خطر انفجار بوجود بیاورد.

نحوه عملکرد ترمومتر آنالوگ

در مورد نحوه عملکرد گیج دما یا ترمومتر کار ما سخت‌ تر است و باید تنوع در مدل‌های مختلف آنها را در نظر بگیریم. در حقیقت ساز و کاری که دماسنج جیوه‌ای برای تشخیص تغییرات حرارت دارد با ساز و کار آن در ترمومتر های لیزری و ترمومترهای دیجیتالی متفاوت است. ساده‌ترین نوع دماسنج‌ها، دماسنج‌های جیوه‌ای و الکلی هستند که در آنها ساز و کار مشابهی وجود دارد و اساس کار آنها بر مبنای تغییر حجم ماده درون دماسنج است. اما ترمومتر دیجیتالی از یک سیستم مبدل حرارت به جریان الکتریسیته بهره می‌برد. در این دماسنج‌ها یک ماده نیمه رسانا قرار داده شده که در اثر تغییر دما مقاومت آن تغییر می‌کند که این تغییر مقاومت باعث تغییر جریان عبوری می‌شود. با استفاده از قانون اهم و سایر روابط ریاضی مربوط به آنها، اعدادی توسط بخش دیجیتالی آنها گزارش می‌شود که به عنوان دمای محیط است.

در حال نمایش 9 نتیجه